Huisgenoot

Lezing: BAUHAUS 100 JAAR

door Ruud Lammerink Neem contact op
Leeftijd Volwassenen Dag Woensdag Dagdeel Avond Datum 13-3-2019 Lestijd 20:00 - 22:00 (120 min) Locatie Hinthamerstraat 74
5211 MR, 's-Hertogenbosch

Neem contact op

 Ruud Lammerink
Ruud Lammerink
Huisgenoot Ruud studeerde aan de AKI in Enschede en de Jan van Eijck Academie in Maastricht. Hij geeft cursussen kunst- en architectuurgeschiedenis. Vanaf 2008 zijn musea van Limburg en Brabant zijn lespodia en telt Kunstenarchitectuurgeschiedenis meer dan 250 deelnemers. Ook organiseert hij excursies naar musea en begeleidt Ruud meerdaagse kunstreizen naar Europese steden.
 
BAUHAUS 100 JAAR
Honderd jaar geleden opende de meest invloedrijke kunstacademie van de 20ste eeuw opnieuw haar deuren. De Kunstgewerbeschule zoals ze officieel heette, zette de toon voor een nieuw idee over vormgeving en architectuur. Het Bauhaus werd spreekwoordelijk voor een stijl die zich kenmerkte door eenvoud en de machine enthousiast omarmde als haar producent. In dat opzicht is het belang van het Bauhaus ook historisch van betekenis. Ze markeert de overgang van ambacht naar industrie en maakte daarbij gretig gebruik van de nieuwe mogelijkheden die de industrie bood.
De geschiedenis van het Bauhaus kent drie fasen en vier directeuren. De genoemde overgang van ambacht naar industrie wordt belichaamd door de eerste en laatste directeur, Henri van de Velde en Ludwig Mies van de Rohe. Het Bauhaus begon in Weimar en eindigde in Berlijn met Dessau als haar belangrijkste momentum. Hier bouwde Walter Gropius zijn ideale gemeenschap van studenten in de vorm van een door hem ontworpen schoolgebouw. Nog steeds spreekt de geweldige “curtain wall” tot de verbeelding evenals de bijdrage van het Bauhaus aan de architectuur en vormgeving van de 20ste eeuw. De lezing “Bauhaus 100 jaar” geeft een beeld van haar ontwikkeling, haar kunstenaar-docenten maar vooral van haar nieuwe ideeën die de wereld voorgoed modern hebben gemaakt.

Hoe werkt het?
Kosten: €10,- Belangstelling voor deze lezing? Klik HIER voor aanmelden of meer informatie over Ruud Lammerink . Voor direct contact kan je ook gebruik maken van de ‘neem contact op’-button.